Денят

През юли ни чакат жега и дъждове

Минималните температури през юли у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а максимални ще се движат между 34 и 39 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като дневните температури ще достигат на места до 38-39 градуса.
След това ще започне захлаждане и ще има валежи и гръмотевична дейност. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, а валежите – значителни. Има и условия и за градушки и временно усилване на вятъра.
След относително стабилизиране на атмосферата около 4-5 юли, към 6-7 юли се очаква нов процес, с валежи и понижение на температурите. Впоследствие до края на десетдневието валежите чувствително ще намалеят, а температурите ще се повишават.
През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода ще премине атмосферно смущение и ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми.
През третото десетдневие вероятност за краткотрайни валежи има в началото, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време, прогнозира Марияна Попова.
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.