Култура

Президентът Румен Радев идва за Петропавловския събор на народното творчество

Държавният глава ще присъства на откриването на събитието, което ще се състои на 22 юни от 11,30 часа в района на манастира „Св.св. Петър и Павел”. Над 4000 изпълнители от страната и чужбина  ще участват в тазгодишното 15-о издание на събора, съобщи кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Най-възрастните участници са  88- годишният Георги Цоков от Пчелище и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля. Най-малките артисти са 4-годишните Никол Стоянова от Драгижево, Христо Георгиев от Леденик и Николея Лазарска от Кукерска група на Макак, Шуменско.

Чуждестранните фолклорни групи са от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия.

Народният певец Здравко Мандаджиев ще бъде гост-изпълнител на събора. Той ще забавлява зрителите заедно с танцово шоу „Кабири” на Боян Алексиев.

Представянето на певците и танцьорите ще се оценява от жури с председател проф. Елена Кутева, директор на  Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Членове на комисията  са проф. Антон Андонов, ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, акад. Крум Георгиев –етно-музиколог и фоклорист, д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново и фолклористът и кмет на Свищов Генчо Генчев.

Лауреатите получават парична награда в размер на 100 лева, диплом и плакет. Кметовете на трите общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец връчват специални награди от 200 лева, плакет и диплом, а всички участници в програмата се удостояват с грамоти и сувенир със знака на събора.

Петропавловският събор се провежда по инициатива на ръководствата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица от 1993 г. От 97-а събитието е национално и се организира на две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел”.