Образование

Презентират Холокоста в Гимназията по туризъм с проект

„Да научим и да не забравяме”. Така е озаглавен проектът на учителите по история и цивилизация Бистра Стефанова и Мариана Маринова от Професионалната гимназия по туризъм,  който ще се реализира от началото на тази година. Всички дейности са посветени на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и на 15-годишнината от решението на Министерския съвет 10 март да се отбелязва като Ден на Холокоста и пострадалите от престъпленията срещу човечеството, каза Стефанова. Финансирането в размер на 500 лева се осигурява от благотворителната организация „Олга Ленгейл” в Ню Йорк.

Проявите ще бъдат съсредоточени в седмицата от 5 до 10 март. Ще бъдат организирани различни презентации в часа на класа за този тъмен период от историята. По думите на Бистра Стефанова учебното съдържание за Холокоста в учебниците за X и XI клас е оскъдно. Учениците ще организират дебат на тема „Трябва ли да вярваме в толерантността”, ще бъде обявен фотоконкурс „Социалната справедливост днес”, конкурс за есе „Аушвиц – адът на Земята”. Децата от специалностите по туризъм съвместно със бъдещите ресторантьори ще изнесат бинарен урок, в който ще представят евреите в традиции и култура на богата трапеза. Проф. Милко Палангурски  от Великотърновския университет ще бъде специален гост на гимназията на 9 март. Историкът ще говори пред младите хора за спасението на българските евреи и ще отличи най-добрите участници в отделните категории. Проявите приключват на 10 март с пътуващ урок „Видят и научих – религии и храмове”.  Учениците ще пътуват до Русе, където ще посетят синагога, джамия и арменска църква.

„Възпитанието в дух на толерантност, уважение към другите, познаване и зачитане на основните човешки права, между които правото на идентичност, формирането на граждани с активна позиция, са все приоритети на съвременното образование и работата по проекта ще съдейства за това”, коментира Бистра Стефанова.