Култура

Представят „Формулата на Тео” в Европейския парламент

Документалният филм „Формулата на Тео“ ще бъде представен на 22 януари в сградата на Европейския парламент. Прожекцията е от 18.30 часа в зала JAN 6Q1. Тя ще бъде последвана от  дискусия с режисьора Николай Василев и главният герой на филма Теодосий Теодосиев (Тео). 

Лентата на режисьора Николай Василев разказва за последните 40 години, маркирани от присъствието на Теодосиев в живота на не един и двама талантливи и амбициозни ученици, пожънали успехи по цял свят, благодарение на усърдната работа и всеотдайност на учителя си. Филмът обяснява това, което стана известно като “Формулата на Тео” – неговият личен метод за формиране на силов интелект.

”Формулата на Тео” не е изцяло възхвала на един единствен учител, а документално изследване на това, което прави даден човек не просто преподавател, а някой, който вдъхновява и предава ценности на младото поколение. С филма си Василев се е опитал да обясни мисията, която трябва да стои зад всеки един учител, както и успехите на всеки един ученик, имал щастието да попадне в орбитата на всеотдаен ментор.

В навечерието на Деня на будителите през миналата година „Формулата на Тео” два пъти препълни залата в Общината във Велико Търново, а дискусиите след това доказаха интереса на публиката към поставените в творбата проблеми.