Култура

Представят уникалния справочник „Литературно Търново” в Регионалната библиотека

Премиерата на „Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от св.Теодосий Търновски до наши дни” ще е днес от 17.30 часа в читалнята на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” в старата столица. Съставител на уникалния справочник е Владимир Шумелов.

Сред сродните издания у нас „Литературно Търново” е най-обемният и пълен труд. Той обхваща био-библиографски справки на 330 дейци на литературата и културата, родени, работили и дали книжовния си принос за града и България.  Проектът включва и около 40 приложения, в които от различни автори са описани културните институции, функционирали и функциониращи в града. Значителна част от тях са не с градско или регионално, а с национално значение. Тук са представени такива феномени, като „първата търновска литературна вълна“, музеите, литературните сдружения и периодика, дружества, съюзи, клубове, също съхраняваните в различни културни и научни институции на града архиви на български писатели, издателствата, които работят във Велико Търново, Великотърновския университет и много други.

   Редактор на „Литературен справочник” е проф. дфн Сава Василев. Негови научни консултанти са проф. дфн Димитър Кенанов, проф. дфн Елена Налбантова, доц. д-р Живка Радева. Снимката на корицата е на  Мирослав Момински.

  „Литературно Търново” ще представи д-р Радка Пенчева – уредник в къщата-музей „Емилиян Станев” във Велико Търново. Водещ на срещата ще е проф.д-р Пламен Павлов.