Култура

Представят стихосбирката „Шепот на дъжд“ на Райна Недялкова във великотърновското читалище „Надежда 1869“

Десетата стихосбирка „Шепот на дъжд“ на великотърновската поетеса Райна Недялкова ще бъде представена на 28 септември от 17.30 ч. в камерната зала на читалище „Надежда 1869“ в старата столица.  Представянето отново ще е с благотворителна цел и средствата ще бъдат дарени на деца с диабет. В литературната вечер ще участва и  вокална група „Песни и приятели“.

Юбилейната стихосбирка „Шепот на дъжд“ на Райна Недялкова има три раздела. Първият от тях –  „Родена от болката“, е със стихове на обща тематика. В „Прегърни ме“ те са за любовта, а в третия раздел –  „Майчини очи“, творбите са в памет на тези, които не са сред нас. Стихосбирката излиза с финансовата подкрепа на родственицата на поетесата Милена Матова и е в памет на нейната майка – Диана Матова, автор от Габрово.

Първата стихосбирка на Райна Недялкова „Моята изповед“ излиза през 2004 година. Следва една детска книжка „Веселушко“ – 2006-а. Сборникът й с поезия и проза  „Неугаснала жарава“ е при нейните читатели през следващата година. Стихосбирката „Недоизказано“ е факт през 2015 година, а в поредните от 2017-а до 2019-а излизат „Промълвила тишина“, „Стъклени души“ и „Целувка на сълза“. В творческата си биография Райна Недялкова вписва и двете си книги „Душа в бяло“ и „Мечо с диабет“ през 2021 година.

„Във всяка една стихосбирка са моите емоции и сърце, стиховете ми са истински и неподправени, раждат се сами. Чрез тях читателите навлизат в дебрите на моята душа“, споделя Райна Недялкова. Тя участва със свои творби и в редица сборници, има много награди от конкурси. „Не пиша за отличия, а защото искам да усмихвам чужди души, така и аз съм щастлива“, казва още известната великотърновска поетеса, която живее от 36 години със своя неканен гост диабета. Да помага на децата с това заболяване е една от житейските каузи на Райка Недялкова, която тя години наред реализира успешно с душа и сърце.