Култура

Представят първия брой на „Списание за танц“ във Велико Търново

Първият брой на „Списание за танц” ще бъде представен на 22 февруари от 19,00 часа в „ТАМ“.

Специализираното издание се появи през миналата година. В 120 пълноцветни страници то описва процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Темата му е „Красотата в танца”.

Зад списанието застава екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан Щерев. Главен редактор е Ангелина Георгиева.

„Стараем се не само да описваме сегашното състояние на изкуството, но и да предвиждаме бъщетото му развитие“, обясни Ангелина Георгиева. Тя разказа, че в първия брой са включени статии на световно известни имена като Арнд Веземан, главен редактор на немското списание „tanz“.

Георгиева припомни и историята на специализираните издания у нас. Тя започва още през 1928-а, когато е издадено първото списание за танци в България, насочено към салонната танцова култура. През същата година се поставя началото на професионалния танц с откриването на Софийския балет. През 90-те се издават и два вестника „Танц“ и „Танц +“.

„Списание за танц“ ще излиза веднъж годишно. Вторият му брой се очаква през май месец 2020-а и ще е посветен на взаимодействието на танца с другите изкуства.

Цялото интервю с главния му редактор  Ангелина Георгиева можете да чуете в звуковия файл

 

Диана Колева