Култура Образование

Станимир Трифонов: „За Николай Даскалов“ е филм за словото

На 16 декември от 17.00 часа в  321 аудитория на Ректората на ВТУ ще бъде премиерата на филма „За Николай Даскалов“. „Това е филм за словото, защото носи името на човек на словото“, поясни режисьорът Станимир Трифонов. Документалната лента е финансирана по програма „ Изкуство и култура Велико Търново“, като това е втората продукция, посветена на бележит търновец, която проф. Трифонов заснема. По-рано тази година той представи и „Учителю“- документален разказ за Анчо Калоянов. През 2023-а проф. Трифонов планира да допълни оформилия се диптих с трети филм за още един виден болярин.

Работата по „За Николай Даскалов“ е продължила 1 година. Кадрите са заснети лятото на 2022-а, като за създаването на 30-минутната лента са направени записи, продължаващи часове. Те ще бъдат предадени за съхранение във фондовете на Великотърновския университет.

„Филмът е дълго носен в мен самия, защото проф. Николай Даскалов и редица преподаватели от Великотърновския университет са в сърцето ми още от края на 70- те години, когато бях първокурсник във ВТУ по българска филология. Мисля, че въпреки „оловното време“ на комунизма тези хора бяха и са изключителни фигури в българското културно поле, не само в науката, в просветата, а и в белетристиката.“, сподели режисьорът Станимир Трифонов и допълни, че лентата е класически, каноничен, документален портрет. В нея са заснети както самия Николай Даскалов, така и негови близки и колеги.

Осем разказа оформят чрез спомени и споделени истории портрета на професора. Представят ги проф. Иван Станков, проф. Димитър Михайлов, проф. Христо Бонджолов, проф. Маргрета Григорова, проф. Ценка Иванова и  Ванда Стемпняк. За Николай Даскалов разказват и дъщеря му доц. Ярмила Даскалова и внучка му Луси.

„Има нещо ренесансово в Николай Даскалов. Първо, той е надарен с изключителен ум и е доказал се учен. Второ, той притежава уникалното в наше време качество да общува прямо, но и в същото време щадящо, с усмивка и с много чувство за хумор. Човек, съставен от такава амалгама, Бог рядко създава. Университета, Велико Търново, България и европейската полонистика имаме голям късмет, че Николай Даскалов ни е учил, че все още крачи из коридорите на висшето училище и по улиците на града. “, поясни Трифонов.

Диана Колева