Култура

Представят във Велико Търново стихосбирката „Мигове” от Рафаел Михайлов

Поетична вечер, посветена на художника Рафаел Михайлов, ще се проведе днес в Изложбените зали на Велико Търново, носещи неговото име. Събитието стартира от 17:30 часа, а идеята за него идва от великотърновския художник Нестор Иванов. Акцент в проявата е стихосбирката „Мигове”, писана от самия Рафаел Михайлов – определян от своите съвременници като поет в живописта и живописец в поезията. „Рафаел Михайлов е един от бележитите великотърновци, малко известен на нашите съграждани и като поет. Неговата стихосбирка се радваше на голям интерес сред литературната критика, излязоха 13 хвалебствени рецензии за нея. Затова реших да посветим вечер на неговите стихове”, сподели в интервю за Общинското радио Нестор Иванов.

Какви теми са вълнували поезията на Рафаел Михайлов ще разберат посетителите на събитието. Те ще чуят както стихове, написани от Рафаел Михайлов, и такива, посветени на него. Сред интелектуалците, писали стихотворения за великотърновския художник, е Радой Ралин.

Като живописни видения описва Нестор Иванов поетичните търсения на Рафаел Михайлов. „Ние виждаме малки картинки в тези негови думи, това са кратки стихчета, те са преди всичко едни негови душевни преживявания”, поясни той.

Поетичната вечер ще бъде с участието на литератора Здравко Пеев и актьорите от МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев и Детелин Кандев. Вход – свободен.