Денят

Представиха четири проекта за мемориален комплекс на жертвите на комунизма в парк „Дружба“

Заупокойна панихида бе отслужена във Велико Търново от отец Асен в Деня на почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари, пред възпоменателния кръст в южния край на парк „Дружба“. На това място през 1945 година са избити без съд и присъда 204 местни лекари, учители, свещеници, аптекари, търговци, генерали, кметове, войници, общественици… Почитането на паметта им е традиционна инициатива на организациите на ГЕРБ и СДС във Велико Търново, заедно с Комитета „ Генерал Сава Муткуров“.

Своята почит отдадоха общинският координатор на ГЕРБ и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент във Велико Търново Деян Хаджийски, заместник-кметовете Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, граждани, съмишленици, както и група младежи, сред които Георги Недев, Георги Тодоров, Емил Врежаков, Даниел Дончев и др.

Пред участниците в общоградското поклонение председателят на комитета „Генерал Сава Муткуров“ – Венелин Иванов, представи четирите проекта за мемориален комплекс в памет на жертвите на комунизма. В основата на концепцията за монумента “Октагонът на Възкресението”, в центъра на който е скулптурата “Осморното разпятие”, е символиката на възраждането и възкресението на паметта за жертвите. Другата идейна композиция е „Пламъкът на живота“. В първия вариант човешката фигура е стилизирана, за да представлява пламък, а във втория – символиката на живота е показана с преминаване на ръцете в разлистени клони. С четири фигури е скулптурната конфигурация „Прераждане“. А четвъртата идея за паметно място на жертвите на комунизма е с вкопана траншея, минаваща под кръста, като в нея има място за изписване на имена и за нова скулптура.

През следващата седмица инициативният комитет ще разгледа идейните проекти. Ако съпричастните към каузата не се обединят около никой от тях, конкурсът за представяне на проекти ще бъде удължен. Мемориалният комплекс ще се изгради изцяло с дарения на съпричастни към идеята – членове на комитета „Генерал Сава Муткуров“, наследници на жертвите на комунистическия режим, организации. Пред възпоменателния кръст участници в поклонението поднесоха венци и цветя.