Култура

Представители на стари арбанашки родове почетоха паметта на Иларион Драгостинов и загиналите във войните

Със срещата-разговор за възрожденските просветители, духовни водачи, благодетели и революционни дейци – родени, израснали или свързали своята съдба с Арбанаси отбеляза местната общност Деня на народните будители.

Доц. Светла Атанасова от РИМ-Велико Търново представи живота и делото на заслужилите българи с принос за националната история и памет – Георги Поп Симеонов, Спиро Константинов, Иларион Драгостинов, Георги и Тома Кърджиеви, кап. Павел Грамадов.

В лекцията намериха място и не толкова популярни възрожденски просветители и духовници от Арбанаси, като поп Марин Анастасов, Костадин Арабаджиев и Иларион Русович – положили началото на просвещението не само в Арбанаси, но и в други български селища, както и личности с арбанашки корени или пребивавали в историческото селище, като Софроний Врачански, княз Стефан Богориди, Евлогий и Христо Георгиеви, фамилията Паница и др.

Представителите на стари арбанашки родове почетоха паметта на Иларион Драгостинов и загиналите във войните за национално единение.