Образование

Представители на бизнеса, предприемач и лекар гостуваха на търновски училища в Месеца на кариерното ориентиране

Ученици от четири търновски училища се включиха в Месеца на кариерното ориентиране, който беше обявен в началото на май. Представители на бизнеса и водещи експерти представиха своите професии пред младата аудитория. ИТ специалистът Невен Боянов бе гост на седмокласниците в ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец. Стефан Пенев, Павел Маринов и Мирела Карамомчева, собственици на фризьорски и козметични студия, разказаха как се твори красота пред възпитаници на Професионалната гимназия по моден дизайн. Д-р Асен Куцаров от клиника по уши, нос и гърло в Плевен говори за отговорността на лекарската професия пред ученици от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, а с деца  от ОУ „Димитър Благоев” беше проведена професиографска екскурзия до Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи кариерният консултант Ралица Ганчева.

Откритите уроци по професионално ориентиране стартираха по инициатива на кмета Даниел Панов. Организатор на събитията е Центърът за кариерно ориентиране във Велико Търново. Експертите имаха своя приемна всеки четвъртък и в Информационния център за гражданите в сградата на Община Велико Търново.

„Целта на поредицата от срещи е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите – да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование, да опознаят профилите на различните професии”, обясни координаторът на Центъра по кариерно консултиране Даниела Марова.

 

Снимка – Фейсбук