Култура Община

Представителен архитектурен комплекс от XIII век откри доц. Мирко Робов на Трапезица

Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната част на крепостта Трапезица. Откритието е на археолога доц. Мирко Робов от Археологически музей с институт към БАН. Сградата е затворен комплекс с внушителни размери – 40 метра дължина и 23 метра широчина. Намира се непосредствено до Църква №4.

Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или светска сграда, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доц. Робов. В трапезарията, освен автентичната подова настилка, е запазена основата и на голямо отоплително съоръжение.

В целия район около архитектурния комплекс няма жилищни сгради. Това е показателно, че Югоизточният сектор е бил с огромно значение в средновековния столичен град, поясни доц. Робов. Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника.

Археологът проучва терена от 2014-а година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките и се запозна с археологическите открития.