Образование

Предлагат матурите по желание за 12-ти клас да са в края на май

В края на май да се състоят матурите за зрелостниците, предлага просветният министър Красимир Вълчев. Предвижда се изпитите, които са по желание, да се проведат между 26 май и 31 май.
Предлага се на 26 май от 8.00 часа да се състои държавният зрелостен изпит по желание – по английски език и по руски език.
От 14.00 часа на същия ден ще е матурата по желание – по физика и астрономия.
На 27 май от 8.00 часа са предвидени държавните зрелостни изпити по желание – по география и икономика, и по цикъла „Философия“.
За 14.00 часа на 27 май е насрочена матурата по желание – по биология и здравно образование.
На 28 май от 8.00 часа е предвидена матурата по желание – по математика, а от 14.00 часа същия ден ще са матурите по немски език, по испански език, по италиански език и по френски език. Те отново са по желание на зрелостниците.
За 31 май от 8.00 часа е насрочен държавният зрелостен изпит по желание – по история и цивилизация, а от 14.00 часа – по химия и опазване на околната среда.
Проектозаповедта на министъра на образованието за определяне на датите за матурите в 12-и клас е публикуван в сайта на МОН. Предложения могат да се правят до пети май.
Учениците в 12-и клас имат два задължителни държавни зрелостни изпита. На 19 май ще се състои първият от тях и това е държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 21 май е вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас, който е по предмет по избор.