Образование

Предлагат в Алеята на бележитите търновци да се постави паметна плоча на доц. д-р Илия Стойков

Сдружение „Илия Стойков“ е внесло предложение до Великотърновския общински съвет и до кмета инж. Даниел Панов да бъде поставена паметна плоча на доц. д-р Илия Стойков в Алеята на бележитите тьрновци.

Паметната плоча ще бъде изработена от бял варовик с размери 140/140/46 сантиметра и ще хармонизира с облика на алеята. Плочата ще бъде дело на скулптора Денислав Сираков. Избаротката ще струва 5430 лева, като сумата  подсигурена и се предоставя от Сдружение „Илия Стойков“.

Доц. д-р Стойков завършва ВМЕИ „В. Ленин“ – гр. София, специалност машинен инженер. Специализира в Научно-изследователски институт по психология – гр. Москва и през 1986 г. придобива научна степен „Доктор по психология“. Илия Стойков започва работа във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през м. октомври 1977 г. като асистент по Обща психология в Педагогическия факултет. Той е основател на специалност „Психология“ във ВТУ (от 1993 г.) и пръв ръководител на катедра „Психология”.

Доц. д-р Илия Стойков има съществен принос за разработването на съвременната документация като учебни планове и програми за всички образователни степени на специалността.