Икономика

Предизвикателството да печелиш пари онлайн в България

Да си изкарваш прехраната с работа онлайн в България е истинско предизвикателство. В последно време все по-често чуваме, че няма значение къде живееш, можеш да работиш през интернет и пак ще си добре. Това може да е валидно за другите държави по света, но при нас нещата са малко по-различни.

Ако някой иска да печели от афилиейт маркетинг (както може да прочетете в блога във връзката „Пасивен доход”) – българският пазар винаги е по-малък. Нужно е да владееш добре поне няколко чужди езика, за да можеш да вършиш това за чужди компании. Подобна надомна работа може да се окаже доста трудоемка и в същото време не толкова финансово удовлетворяваща. Всичко в афилиейт бизнеса е обвързано. За да се занимаваш с този вид маркетинг, трябва да сключиш добра сделка за реклами на фирми. Трябва да имаш внушителна аудитория – добър сайт или известен блог – за да разчиташ на успех. Както знаем, всеки желаещ да печели с афилиейт програми, получава достъп до рекламни инструменти, които да позиционират в сайта си и потребителите да посещават и сайта на рекламодателя. При направена покупка от страна на клиент, кликнал от рекламен банер, афилиейта получава комисионна. Колкото повече посетители има този сайт, толкова по-голяма вероятност има да си купят нещо от рекламите.

Ако някой иска да развие блог на български –  аудиторията пак е по-малка

Мнозина започнали фрийланс дейност първоначално са си направили блог с идеята да го развият достатъчно, за да печелят за себе си. Това често става под въздействието на забавни филми с подобна тематика. Това може да е лесно в другите страни, но на наша територия блоговете не са толкова популярни. Имайки предвид как с години се бавят някои тенденции от запада, може след години и нашите блогове да станат печеливши. Тук аудиториятя е много малка и не си заслужава да се инвестират време, усилия и средства в поддържането на блог, освен, ако това не ви е хоби. Ако все пак решите да рискувате, консултирайте се с хора с опит в управлението и воденето на блог.

Свидетели сме, че мнозина печелят добре от социалните мрежи, където е задължително да имате голям брой последователи. Но както и в случая с българските блогове, в социалните мрежи може да се придобият по-малко български последователи. Необяснимо е защо е така. Българи следват световни знаменитости, но ако става дума за нашенец, няма много желаещи да го последват. Може би е манталитет или комплекси, но това е неоспорим факт. Оказва се пари онлайн не се печелят лесно. Поне не в България.

Друг сложен момент с онлайн работата е, че ако се работи дистанционна работа – при малко заработени пари е по-трудно доходите да бъдат на светло, тъй като осигуровките и административните разходи може да се окажат повече от заработеното. Това може и да ви прозвучи обезсърчаващо, но трябва да се каже, за да не се създава грешна представа за безметежното печелене от надомна работа.  Предлаганата работа от вкъщи за майки често е свързана с дейности на колцентрове и не изисква някакви специални умения от страна на кандидата за работа. Нужен е компютър, интернет връзка и слушалки, за да провежда нужните разговори с клиенти на различни компании. Там нещата са регламентирани, а и заплащането не е  впечатляващо.

По друг начин стоят нещата с фрийланс услугите, афилиейт програмите или развитието на собствен сайт. Колкото и добър да си в определена област и колкото и усърдно да работиш, в някои моменти ти се струва, че си плащаш, за да работиш, а не обратното.

Преди да се захване човек с работа онлайн, трябва да е добре запознат с подводните камъни, които могат лесно да преобърнат палачинката. Разбира се, никъде не можем да разчитаме, че нещата ще вървят гладко. Дори и в офиса, когато попаднеш на колега, който не може да преглътне да има някой по-добър от него.

 

Платена  публикация