Любопитно Община

Празничната арка на 22 септември ще бъде украсена с Манифеста за независимостта

Събитията в празничния 22 септември във Велико Търново по повод 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започват още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България” и полагане на гирлянди, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации ред сградата на Български пощи.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

От 11,00 до 18 часа е анимация за деца и родителите в парк „Марно поле”. Тя е под надслов „Образователна и занимателна обиколка с Нешънъл Джеографик кидс”. Проектът гостува по покана на Община Велико Търново. В 14 шатри ще са обособени различни кътове – творчески работилнички, викторини и томбола.  Темата е „Екология и опазване на  околната среда.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие. Половин час по-късно е заря-проверката. Тя ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

Специално за празника празничната арка, която традиционно се издига до сградата на Български пощи, освен с цветя и зеленина, ще бъде украсена с текста на Манифеста за обявяване на Независимостта на България, прочетен от цар Фердинанд преди 111 години във Велико Търново. За празничния 22 септември документът отново ще бъде прочетен на три места в града – църквата „Св. 40 мъченици”, на площад Цар Асен при заря-проверката и в царския дворец при издигане на българското знаме.

Кремена Крумова – Попова