Образование

Празник „Спорт и игри, за да бъдем здрави и добри!” проведоха в ДГ „Соня“ във Велико Търново

В ДГ „Соня“ във  Велико Търново се проведе спортен празник под мотото „Спорт и игри, за да бъдем здрави и добри!”. Проявата е инициирана от наложилата се като традиция в детското заведение сутрешна гимнастика. Ежедневно, преди започване на учебните занятия, децата правят гимнастика с цел повишаване на физическата си активност. Така двигателната култура се утвърждава като фактор за опазване и укрепване на здравето на децата и тяхното нормално физическо развитие.

Специален гост в спортния празник беше „Прасчо“, на който децата от петте възрастови групи показаха, че за да бъде здрав, силен и в добра физическа форма, трябва да се храни здравословно, да се движи всеки ден и да спортува. За доброто настроение на спортистите и зрителите звучеше музика, под ритмите, на която участниците в празника демонстрираха разнообразни игри, включващи танцуване, бягане, скачане, клякане и хвърляне на топка в цел. Група „Мики Маус“ демонстрира как започва денят на всички деца в детската градина.  А група „Детство мое“ показа как се раздвижват, ободряват и концентрират за учебните занятия. Група „Пеперудка“ представи основните групи храни, които трябва да присъстват всеки ден в менюто на децата. „Пчелица“ влезе в ролята на градинари и напълни своите кошове с плодове и зеленчуци. А група „Мечо Пух“ показа, че за да са добри футболисти трябва да са в добра спортна форма.

Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри, като децата показаха отлични умения и способности като гъвкавост, сила, бързина, координация и ориентация в пространството. Всички присъстващи на спортния празник продължиха деня си заредени с позитивни емоции и чудесно настроение. Децата и педагозите доказаха, че са талантливи и успешни, мотивирани и добри във всичко, което правят. Те получиха и награди, осигурени от Регионална здравна инспекция – Велико Търново в рамките на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве (2021-2030 г.). Да не забравяме, едно от най-важните средства за здраво и красиво тяло е физическата активност – ходене пеша, физически упражнения, спорт, туризъм и игри на открито, припомнят организаторите.