Култура

Празникът на баницата може да стане международен

Опитваме се, във връзка с Празника на баницата, да влезем във връзка с Бела Паланка и да изнесем събитието и извън територията на България”, сподели в интервю за Общинското радио кметът на с. Балван Недьо Георгиев. Той припомни, че в рамките на миналогодишното издание, традиционния кулинарен фестивал уважиха състави от Ловешко, Берковица и съседни на Велико Търново области и общини. „Сега се опитваме да го изнесем извън територията на страната,  тъй като в сръбския град Бела Паланка също имат подобен празник на баницата”, допълни кметът на търновското село.

В момента тече активна кореспонденция с потенциалната община-партньор от западната ни съседка. Идеята е – на разменни начала представители от двете населени места да участват в събитията, които по своята същност са много сходни. Надеждата е Празникът на баницата в с. Балван да придобие международен статут. „Това все още не е на 100 % сигурно, но в момента водим кореспонденция със съдействието на нашия приятел – Пламен Матеев от София. По електронната поща постоянно разменяме преписки с община Бяла Паланка”, уточни Недьо Георгиев.

Миналогодишното издание на празника, което бе второ по ред, се проведе в средата на юни. Пъстра фолклорна и кулинарна програма съчета форумът, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб.