Образование

Правят куполна оранжерия в училището в Самоводене с финансиране по ПУДООС

Близо 5000 лева спечели ОУ „Христо Смирненски” в Самоводене в конкурса на ПУДООС „Обичам природата – и аз участвам”. Финансирането е в изпълнение на проект на тема  „Нашата еколаборатория – изследвам и творя в геодезическия купол оранжерия”.

„Идеята ни е да направим оранжерия с  формата на геодезически купол, а не със стандартния паралелепипед, който сме свикнали да виждаме. Конструкцията ще бъде изградена от триъгълници, а не от правоъгълници. Това ще осигури равномерно разпределение на тежестта по цялата структура, ще бъде ограничена загубата на топлина, ще се създадат условия за по-добра циркулация на въздуха, както и на повече директна светлина през деня”, обясни директорът на училището Йордан Джартов.

По негови думи пространството ще се използва за провеждане на открити практически уроци по предметите „Човекът и природата”, Биология и здравно образование”, „Химия и опазване на околната среда”, ще бъде място за организиране  на екосъстезания, екокампании и други форуми. Ученици, учители и родители заедно ще се включват в инициативите.  „Целта е работа в екип, създаване на среда за подкрепяне и изграждане на екологично съзнание и начин на живот вблизост до природата. Смятам, че лабораторията ще бъде полезна и за практически упражнения, творчески занимания, реализиране на проекти, свързани с изучаването и опазването на флората в и около училището. Планирано е още създаване на банка със семена за запазване на местното биоразнообразие и местните култури”,  каза Джартов пред Общинското радио.

 

Снимка – ОУ „Христо Смирненски“