Денят

Православната църква чества Свети Теодосий Велики

Св. Теодосий дълго живял в пещера и се отдал на непрестанна молитва и неотстъпно богосъзерцание. Той пръв въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и затова е наречен „началник на общежитието“. Името на Свети Теодосий остава в историята на християнството с прозвището Велики, понеже успява да достигне до големи духовни висоти.

От ранна възраст Свети Теодосий Велики желаел да се посвети на монашеския живот.

Понеже се родил в благочестиво семейство, родителите му не се противопоставяли на неговите възвишени духовни пориви. Преди да се установи на едно място, Свети Теодосий Велики обиколил светите места на Йерусалим. Когато минал през Антиохия, Свети Теодосий Велики се отбил при известния в онези години Свети Симеон Стълник.

Докато го благославял, Свети Симеон Стълпник предсказал, че чрез своето постоянно служение, един ден Свети Теодосий Велики ще се превърне във велик духовен пастир.

След като приключила поклонническата обиколка, Свети Теодосий Велики се установил в пустинята до Витлеем. Там намерил удобна пещера. Заселил се в нея и започнал да прекарва дните и нощите в усилени молитви. Докато се молел, съзерцавал и осъзнавал Божиите творения и цялата духовна благодат.

Светията сам измивал раните на страдащите в неговите болници и помагал за обслужването на разнообразните просители и поклонници. Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня.

Именници: Богдан, Богдана, Богомил, Теодосий.