Култура

Правителството предлага Христо Панев да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Христо Панев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за големите му заслуги в областта на културата.

Христо Панев е утвърден български художник в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „Фрески“, „Митологични сцени“ и „Библейски сюжети“. За монументалните работи работи в техниките сграфито и сухо фреско.

Христо Панев е лауреат на множество български и чуждестранни награди, сред които – Международни салони за иновации – София /1997/ – златен медал; САЩ – Питсбърг /1998/ – златен медал; Кипър /1998/ – златен медал; Казабланка /1998/ – сребърен медал.

Удостоен е с отличието „Почетен гражданин на Димитровград“ през 2002 г.

Правителството предлага също така с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен да бъдат удостоени Андрей Аврамов и Трифон Павлов за значимия им принос за развитието на културата и изкуството. Андрей Аврамов и Трифон Павлов са ерудирани, креативни и талантливи представители на съвременната българска култура и изкуство.