Интервю Култура

Стефан Вълдобрев: „По-полека” не е в темпото, а е дори в това бясно темпо да се оглеждаш и да се наслаждаваш на момента

Стефан Вълдобрев, „Обичайните заподозрени” и симфоничният оркестър на Държавна опера-Пловдив пристигат във Велико Търново с концерта „По-полека Symphony”. Музикантите ще пренесат публиката към висините на бряг с цвят най-зелен, за да й кажат по своя неповторим начин: „По-полека. Забави, забави!”. Обичайните заподозрени – това са Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Мирослав Иванов и Стоян Янкулов-Стунджи. Песните „Фойерверк”, „Сняг над Сахара”, „Тази песен не е за любов”, „Към”, „Аз ли съм или не съм”, „Рай”, „Едно”, „Обичам те, мила” и „По-полека” са част от хитовете, които ще изпълнят пред великотърновската публика творците. Диригент на концерта е Константин Добройков, а аранжиментът на всички близо 20 песни, подбрани за събитието, е дело на Захари Ковачев. Турнето им „По-полека Symphony”, за късмет на старостоличани, преминава и през нашия град на 24 август, петък. Срещата е точно в 20:30, а мястото – Летният театър в парка „Марно поле”. „Много се радвам, че най-сетне ще имам възможността за среща с великотърновската публика. Повярвайте ми, страшно харесвам вашия град. Чакам тази среща като едно от събитията на лято 2018-а. Това, че ще бъде за първи път и ще представим може би най-доброто си произведение – „По-полека Symphony”, си е късмет и за нас. Между нас – „Обичайните заподозрени” и музикантите от Пловдивската опера, стана една много хубава симбиоза – енергична и много усмихната. Това, което ще види публиката, е много хубаво, гарантирам ви!”, сподели в интервю за Общинското радио Стефан Вълдобрев.

Той описва като привилегия и сбъдната своя мечта поканата от страна на Държавна опера – Пловдив за съвместния проект „По-полека Symphony”. Като малък Вълдобрев е свирил дълго време  на класическа китара и пиано, а благодарение на своите родители се докосва до оперното изкуство от невръстна възраст. „Винаги съм си представял моите песни, представени по такъв начин”, допълни музикантът.

Сет листа с включените песни, които ще бъдат изпълнени по време на концерт, Вълдобрев подрежда буквално в последния момент, минути преди началото на събитието. „Виждайки какви хора идват в залата, аз усещам енергията им, наблюдавам ги какъв тип са, какво ще ги повлече като енергия. Музикантите знаят, че променям до последно, сменям реда на песните. За всичко това ми помага и наблюдението на всяко едно ново място, в което сме”, каза още той.

Пътуване от град на град, събуждане в различни хотелски стаи, в които минути след отварянето на очите, все още се чудиш в коя част на България или света си. Такова е ежедневието на музикантите, и това не е тайна за никого. Как обаче се пази вътрешният мир, който да им помогне да се изправят пред любимата публика с чисто съзнание и искреност? Как успяват да се заредят с енергията на живота „по-полека”? „Човек или се ражда такъв, или не. Когато имаш темпераментен южняшки характер като моя, е трудно. Но се уча. В момента съм различен човек, по-различен от този, който бях преди 20 години. „По-полека” не е в темпото, а дори в това бясно темпо да се огледаш и да погледнеш наоколо, и да се наслаждаваш на всичко. Ценното е какво се случва в този момент, какви лица виждаш. И да им се насладиш”, отговори Вълдобрев.

От онзи миг в автобуса от Виена, в който заедно с Камен Донев, свирейки на гребенче и връзка ключове, създават хита „Обичам те, мила”, до песента „По-полека” доста време е минало. Време на промени и израстване. Истината е, че летният хит, който всеки от нас си припява на път за морето, или просто докато си мечтае да е на почивка някъде, е можело да не бъде част от „10 ½”. „Темата беше в телефона ми дълго време. Когато правехме албума, тя не беше предвидена. Мислех си, че парче само с три акорда изглежда прекалено лесно за тези музиканти (бел. ред. „Обичайните заподозрени”). Но като чухме всички песни, усещах, че нещо ми липсва. Седнахме и си поговорихме честно. Казах им, че последната известна песен, с която ни свързват, е „Бряг с цвят най-зелен” и че ми се иска да направим нещо в тази посока – слънчево и позитивно парче. Че искам, когато хората слушат диска в колата, да им е светло на душата. И че „По-полека” е песен на пръв поглед елементарна, но ще каже с текста си неща, които ще я направят по-дълбока. И слава Богу, записахме парчето и стана това, което стана”, добави Вълдобрев.

Целия разговор с него може да чуете в прикачения звуков файл.

снимка към публикацията: Георги Палейков