Здравеопазване

По един случай на остра вяла парализа и на ламблиоза регистрира РЗИ в областта за седмица

По един заболял от ламблиоза и от остра вяла парализа са регистрирали специалистите от РЗИ в област Велико Търново през изминалата седмица.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, който най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.

Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.

Освен инфекционисти, при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули.

Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

Ламблиозата се причинява от консумация на заразена храна. Заразените се диспансеризират след проведено лечение за 6 месеца до 1 година.

Един случай на лаймска болест е регистриран в община Елена. 12 души в областта са боледували от ентероколити, шестима са се заразили с варицела, а четирима – със скарлатина, сочат данните на РЗИ.