Култура

„По дългия път” представят Гергана Рахнева и Петър Лазаров

Творческият тандем Гергана Рахнева и Петър Лазаров открива изложба в галерия „Видима” – Севлиево на 23 юли, идния вторник. В експозицията „По дългия път” всеки от двамата автори ще представи по 20 творби, създадени в китайския град Чон Чин, където Петър преподава гравюра на дърво Сечуанския Институт за изящни изкуства. Там се намира най-големия университет в Азия, а навярно и в света, който наброява над 100 000 души, 7000 от които учат изкуство в една от деветте академии на учебното заведение.

Съдбата отвежда още преди години Петър там, благодарение на гравюрата на дърво. Гергана пък, я води Петър. И така се завърта кръга. За изложбата в галерия „Видима” двамата автори разказват:

Търновският художник Петър Лазаров от години преподава на студенти в Китай. Любопитното е, че Чон Чин не е най-големият китайски град, нарежда се едва на четвърто място, със „скромния” брой на населението от над 31 млн. души. Това е повече от броя на жителите в България, Гърция, Сърбия, Албания, Македония и Черна гора, взети заедно. Така, както възрастта на костенурките, сервирани като традиционен обяд в ресторантите на този град надхвърлят сборната възраст на седналите около масата гости на ресторанта.

За изкуството на Поднебесната империя Лазаров разказва: