Здравеопазване

Почти всяка шеста жена е засегната от слънчева алергия

Слънчевата алергия засяга почти всяка шеста жена. Случаите на появата й нарастват нерядко и поради прекомерно излагане на UVА лъчи. Проявява се като малки, но силно сърбящи пъпки по ръцете и дланите, деколтето, раменете, бедрата и петите. Всяка година алергията се повтаря.

     Слънчевите лъчи – полезни, но и опасни

За да я предотвратите, избягвайте интензивното излагане на действието на слънчевите лъчи и използвайте продукти с висока защита срещу UVB и UVА лъчи, както и с минерални екрани, които намаляват рисковете за развиване на алергии. Превантивните мерки могат да обхванат и използването на фотозащитни каротеноидни продукти, които подсилват допълнително протекцията на кожата. Процедурите трябва да започнат 15 дни преди излагането на слънце и да продължат през следващите 2 седмици.

След 3 години превенция, ако слънчевата алергия не се прояви отново, процедурите могат да бъдат прекратени. Естествено най-добре е продуктите да бъдат подбрани и предписани от дерматолог. Ако обаче не дадат ефект, спрете да се печете и предприемете терапия за успокояване на свръхчувствителната кожа.

Внимавайте с усложненията

           Представата, че слънцето влияе добре на акнето, е донякъде условна. Пъпките стават по-малко отчетливи, но ултравиолетовите лъчи правят кожата по-груба, а мастните отложения се натрупват под нея. Затова използвайте надеждна слънцезащита. Ако вземате лекарства срещу акне, не ги спирайте. Но се консултирайте с дерматолог, който, ако се налага, може да внесе промени в медикаментите, съобразени с летния сезон.

Ако имате тъмни петна по кожата, не забравяйте, че те се увеличават от слънчевите лъчи. Затова използвайте слънцезащитни продукти с индекс 50 или 60 за чувствителна кожа. Внимавайте и за лицето си. Носете летни шапки, в горещите часове стойте на сянка, пръскайте се с вода.

        Вземете мерки против херпесите по устата

Ако ги получавате периодично, най-вероятно причината е в слънцето. За да ги избегнете, използвайте гланц за устни със защита от UVB и UVА лъчи на интервал през 2 часа. Ако въпреки това се появи херпес, консултирайте се с дерматолог.

  Не забравяйте и най-малките!

Слънчевите лъчи – полезни, но и опасни

Докато навършат 17 години децата прекарват 70% от времето си на открито и са прекалено много изложени на влиянието на слънцето. Тъй като пигментацията на кожата на тази възраст все още не е напълно съзряла, малчуганите са особено чувствителни към ултравиолетовите лъчи.

Броят на бенките расте и колкото са повече, толкова по-голям е рискът от рак на кожата. Затова не оставяйте децата да играят на открито между 12 и 16 часа, винаги им слагайте тениска. За неизбежните открити части от тялото използвайте слънцезащитни продукти с индекс минимум 40.

Пазете и очите на малчуганите – купете им тъмни очила с индекс CE 3 (100 % защита от ултравиолетова светлина спрямо 85% от обикновената), съветват специалистите.