Любопитно

Почитатели на ЛАРП се събраха „С огън и меч“ близо до старата столица

Фентъзи герои, средновековни битки и варварски орди оживяха в покрайнините на Велико Търново. Енстусиастите от Българското ЛАРП общество проведоха една от годишните си ролеви игри в старата столица под името „С огън и меч“. В страната с ЛАРП се занимават хора на различни възрасти. Интерактивният свят пренася клановете и магическите битки в действителността, вместо пред компютъра.

ЛАРП или Live Action Role Play е популярна ролева игра с елементи на импровизиран театър. Някои търсят произхода на ЛАРП още преди столетия.Други го свързват с познатите ни „Стражари и апаши“. Във вида, в който се провежда днес ЛАРП възникват през 70-те години на миналия век в САЩ.  У нас добива популярност през 2004 година. Във Велико Търново за първи път се сформира група ЛАРП през 2012 година. А „С огън и меч“ е втората игра, организирана около града на петте хълма.

„Събитието тази година бе създадено, за да помогнем за сформирането на нов клан.  Радваме се, че присъстваха хора, които за пръв път се включват в подобен тип дейност. Аз се занимавам с ЛАРП от десет години. В рамките на играта преживяваме едно приключение. Героите са различни-приказни, фентъзи, рицари и други. Всеки участник се старае да се превъплъти в образа си. Няма подробен сценарий и се залага предимно на импровизацията. Сещам се за комична случка, която остана спомен от събитието до Велико Търново. Имахме лазарет. Сестрите в него бяха решили да лекуват чрез мъчение. Така тръгна слух, че е по-добре човек да умре, вместо да отиде в лазарета. В България ЛАРП обществото е развито в много аспекти. Трудно се намират рицарски доспехи, както и средновековни костюми. С добро желание се учим да ги правим на принципа проба-грешка. Изработването на необходимите пособия се превърна във второ хоби, а за кожарите стана и занаят.  „, сподели Богдан Ланджев, организатор на събитието.

В някои страни като Дания играта се използва за преподаване. Креативни учители по философия и история въвличат учениците в симулация на събитията, за да ги разберат и запомнят. В родината на ЛАРП  игрите събират и зрители. Там събитията се провеждат с предварително написан сценарий, а желаещите да гледат представлението заплащат вход.  У нас ролевите игри са предмет на научни изследвания и книги. Последната книга, посветена на ЛАРП , излезе тази година и е дело на младия културолог Мария Иванова.

 

Диана Колева