Денят

Почитаме медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг

15 август се отбелязва като Национален ден на спасението. На този ден се отдава почит на лекарите и медицинските сестри, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Датата е избрана, защото на 15 август през 1963 г. д-р Стефан Черкезов, лекар на великотърновското село Стрелец, попада в катастрофа между камион и автобус, в който пътува служебно. От взривната вълна лекарят е изхвърлен в канавката, но не е бил ранен. Става и се връща към горящия автобус и започва да вади хората. Успява да извади 47 души, но за съжаление е облечен с бяла найлонова риза. Тя се стопява върху тялото му. Косата му също гори. Изгасява я с ръце и продължава да се бори за живота на хората.

Когато идват линейките от Горна Оряховица, д-р Черкезов продължава да помага, въпреки че самият той е жестоко обгорял. Отказва да се качи в линейка, макар че кожата му виси на парцали и пеша тръгва към града. По пътя го пресреща последната линейка и го откарва в болницата. Когато го свалят в хирургията, д-р Черкезов казва на лекарите: „Колеги, оставете ме, аз ще умра. Гледайте другите пациенти!” И на следващия ден губи битката с живота.

През 2005 г. датата на подвига на д-р Черкезов, която съвпада и с големия празник Успение Богородично, е обявена за Национален ден на спасението. Отбелязването става чрез едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на лечебните заведения, придружено от сирени на линейките.