Денят

Почитаме един от първите апологети на църквата

Православната църква почита паметта на Св. апостол Кодрат, който се приема за възпитаник на един от 12-те апостола. Бил поставен за епископ в Атина на мястото на мъченически загиналия Св. Публий. Проповядвал словото Божие и в малоазийския град Магнезия, където е погребан през 130 г. след мъченическа смърт за вярата. Наричан е още апологет, сиреч защитник на християнското учение. В 126 г. той написал такава блестяща апология на християнството, че император Адриан, като я прочел, издал указ да не бъде осъждан никой от християните, без доказателства, че е извършил престъпления.

Апологията на Св. Кодрат днес е изгубена, но за нея споменава църковният писател Евсевий Кесарийски. В това си съчинение светецът доказва истината за божественото пратеничество Спасителя, като сочи извършените от него чудесни изцелявания на болни и възкресявания на мъртви:

Делата на нашия Спасител можеха да се видят по всяко време, защото те бяха действителни. Излекуваните и възкръсналите са били виждани не само тогава, когато са били изцелени или когато са били възкръснали. Те са живеели след това доста дълго време – не само през време на земния живот на Спасителя, но и подир Неговата смърт. Някои от тях доживяха дори до наше време.

Снимка: Pixabay