Култура

Почетохме паметта на Емилиян Станев

 

На днешния ден през 1979 година се взема решение за изграждане на музей на Емилиян Станев във Велико Търново. Това става в деня, когато на 72 години големият български писател умира. Къщата-музей е построена на мястото на родния дом на твореца, където той е живял от 1907 до 1922 година, когато семейството му се премества в Елена. От нейния автентичен вид нищо не е съхранено. Запазва се само архитектурното разпределение, за да бъде отделена рождената стая на големия писател.

Изграждането на музея продължава шест години. Той е открит на 5 май 1987 година по повод 80-годишнината от рождението на Емилиян Станев. „Цялостният художествен проект на експозицията е на режисьора Въло Радев и неговият колектив Иван Халачев, Константин Джидров, Николай Минчев, Скарлет Зидарова. Комплексът обхваща две сгради, една срещу друга. Къщата-музей е дело на арх. Христо Коев. В другата има зала за срещи и се съхранява архива на Емилиян Станев. Музейната експозиция е изградена новаторски, разчупваща канона на музейното представяне”, припомня д-р Радка Пенчева – директор на къщата-музей „Емилиян Станев” във Велико Търново, която е филиал на Националния литературен музей.

В къщата-музей се пази личната библиотека на писателя, която съдържа около 1400 книги. Част от тях са редки библиофилски издания с автографи на известни учени, писатели, преводачи. Около 30 процента от изданията са на чужди езици. В началото на 2013 година къщата-музей „Емилиян Станев” получава 10 часа записи с разговори на писателя. Те са изключително ценни и са правени през 1975 и 1976 година в рамките на литературна анкета.

Днес ще бъде направено поклонение на гроба на писателя във Велико Търново по повод годишнината от смъртта му.