Образование

Почетен караул от НВУ отдаде почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ участва в ритуала по отдаване на почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Ритуалът е част от Архангелова задушница – най-голямата в календара на Българската православна църква.

„Уважаеми курсанти, колеги, госпожи и господа, днес ще запалим свещ за починалите ни близки и за всички воини. Защото големият смисъл на Задушница е за нас – живите. Не просто да помним тези преди нас, а да ги помним с благодарност и признателност, иначе безсмъртието е невъзможно“, каза в заместник-началникът по административната дейност На НВУ „Васил Левски“ полковник Иван Йовков.

На Архангелова задушница, курсанти от НВУ поднесоха цветя и пред паметника „Майка България“, Плочата на Военния клуб и Арката на генералите. Почетени бяха и гробовете на бившите началници на Военния университет генерал-майор Делчо Станимиров, генерал – майор Георги Георгиев, полковник Христо Кротев и полковник Петко Пенков.

Снимка: Йордан Бъчваров