Образование

Посланикът на Словашката република в България Н. Пр. Васил Гривна посети ВТУ

Заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Анна Иванова проведе работна среща с Н. Пр. г-н Васил Гривна, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в Р България, който е на първо официално посещение във Великотърновския университет. Доц. Анна Иванова запозна Негово Превъзходителство с историята и традициите на Университета, възможностите за реализация на завършили студенти и с договорите за сътрудничество по програма „Еразъм+“. Заместник-ректорът подчерта, че първият лекторат по словашки език датира от далечната 1976 г., а от академичната 1995-1996 г. словашки език, литература и култура се изучава в специалността „Славянска филология“ във Филологическия факултет.

По време на срещата бе обсъдено сътрудничеството на Великотърновския университет с посолството на Словашката република у нас, двустранните договори между университети партньори в Словакия, както и бъдещи съвместни инициативи в областта на образованието, науката и културата. Доц. Анна Иванова подари на Н. Пр. г-н Васил Гривна картина на Велико Търново, рисувана от великотърновски преподавател.

На срещата присъстваха доц. д-р Даниела Константинова, преподавател по словашки език, и  Андреа Ваврикова, втори секретар на посолството на Словашката република в България. В края на визитата гостите се срещнаха със студенти изучаващи словашки език, разгледаха Славистичния комплекс на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, семинарните зали и библиотеката на Комплекса.