Община

Посланикът на Китай в България Джан Хайджоу посети Велико Търново

Заместник-кметовете на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова и проф. Георги Камарашев посрещнаха Джан Хайджоу –Посланик на Китайската Народна Република в България.

Негово Превъзходителство бе подробно запознат както уникалното културно- историческо наследство на града, така и с предимствата и възможностите за развитието на бизнеса и партньорските отношения в много сфери.

„Велико Търново е прекрасен град с огромен потенциал и възможности за развитие“-заяви Негово Превъзходителство Джан Хайджоу.

„Туризмът е приоритет за двете страни и предоставя множество възможности за сътрудничество и взаимни контакти в тази област. Над 122 милиона китайски граждани пътуват с туристическа цел по света всяка година. Над 10 милиона посещават Европа.Все още сравнително малко – около 20 хиляди са китайските туристи, които посещават България. Има много какво да се работи и да се направи в насока на това този брой да се увеличи”, каза посланикът.

Той сподели, че ключови сфери за подобряване на отношенията в областта на туризма са подобряване на рекламата, взаимното опознаване както на компаниите в туристическият бранш, така и между двете култури и хората, създаването на платформи за преки контакти между туроператорите, разработване на туристически продукти и маршрути са сред приоритетите в сътрудничеството в областта на туризма.

„Китай партнира активно с Европа в областта на туризма и 2018-та е обявена за година на туризма между Европа и Китай“. Чрез формулата „16+1“ Китай поддържа тесни връзки и партньорство със страните от Централна и Източна Европа-заяви още посланикът.

Исторически градове в Китай проявяват интерес към подобряване сътрудничество към български градове с културно – историческо наследство.

През месец септември на посещение във Велико Търново ще бъде делегация, водена от кмета на един от районите на Пекин, в който е съсредоточено голяма част от уникалното хилядолетно културно-историческо наследство на китайската столица. По време на срещата се очаква да се подпише споразумение за партньорство и съвместна работа в областта на опазване на културното наследство и на туризма.