Денят Община

Посланикът на Азербайджан: „Скоро газ ще постъпва у вас от страната ми“

От средата на следващата година се очаква азербайджански газ да постъпва в България чрез изграждащия се конектор от Гърция към България. Той ще задоволява 1/3 от нуждите ви от газ, обяви при срещата си с кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов посланикът на Азербайджан – Н. Пр. Наргиз Гурбанова. И допълни, че държавната им компания „Сокар” е с възможност да газифицира България по места.

„Работим активно и по връзката, която ще свързва Европа с Китай, през Казахстан, Каспийско море, Азербайджан и Грузия, която ще се осъществява чрез ферибот към България. От една година имаме и пряка въздушна връзка София – Баку с нискотарифна компания. От януари миналата година  се наблюдава увеличение с над 60% на трафика, не само туристи, а посещаващи Баку и занимаващи се с търговия и бизнес. Стокооборотът между нашите страни се е  увеличил над 5 пъти“, поясни Гурбанова.

Тя поздрави всички великотърновци за официалното признаване на града за историческа и духовна столица на България. И ги покани да посетят родината й. При първа възможност и кметът инж. Даниел Панов също да гостува в страната и град Нахчъван, с когото Велико Търново се побратими.

„За нас и за фондация „Гейдар Алиев“ това също е голяма гордост. Защото именно от Велико Търново започна най-съвременният етап в разширяването на отношенията между България и Азербайджан. За мен, за екипа ми и семейството ми градът ви е специален. Винаги, когато ме помолят да организирам екскурзии или туристически маршрут, дестинациите в България са така подбрани, че да включват вашия град“, подчерта Наргиз Гурбанова.

Кремена Крумова – Попова