Култура

Поредни успехи за момичетата от „Виргиния балет“ от World Dance Contest Bulgarian Qualifier

31 квоти за Световните финали в Прага през юни спечелиха танцьорите от „Виргиния балет” към Младежки дом – Велико Търново от World Dance Contest Bulgarian Qualifier. На конкурса, провел се в American English Academy участваха с 34 танца 30 момичета от три възрастови групи на школата. Голяма част от танците се изпълниха за първи път и спечелиха сърцата на журито и публиката, както и високи оценки, и точки.

Момиченцата от втора група спечелиха първо място и златна купа с характерен танц — “Ирландски”, за който се облякоха с неповторими тюркоазени рокли. Спечелиха второ място и сребърна купа в класически балет “Пролетно пробуждане”, където децата се преобразяват в зайчета, катерички, лисички и еленчета, с най-нежните костюми и грим. А дебюта им като “Малки перли” в класически балет им донесе трето място и бронзова купа. Танцьорите са Мирабел Недялкова, Дария Карачолева, Дария Маринова, Габриела Евлогиева, Цветана Атанасова, Грета Стефанова, Крисия Денчева, Теодора Първанова, Ренна Димитрова, Елица и Радина Димитрови, Дея Йорданова, Елена Пашова и Виктория Богданова.

От трета група също ще представят България на световното по танци с хореографиите “Another day of sun” – стил джаз, в изпълнението на Елена Ангелова, Леа Николова и Красияна Гърдева, за който имат златни медали и първо място. “Ndeko duet”, който изпълняват Леа Николова и Красияна Гърдева, и с който завоюваха златни медали в модърн. В същата категория София Таранец и Рая Маринова станаха трети и имат бронзови медали за хореографията “The water poem”. “Светит месяц” донесе на школата и на Леа, Краси и Софи първо място и злато в характерни танци. А като група Сияна Гецова, Елена Ангелова, Рая Маринова, София Таранец, Красияна Гърдева и Леа Николова имат три първи места и златни купи в категория 10-13 годишни за хореографиите на екипа Казарини – Валс “My Melody”, “Ружа” и “Sea story” (дебют). Трето място имат в характерни танци с “Jota Aragonesa”.

Леа Николова има първо място – злато с 97,33 точки от 100 като солистка в класически балет с вариация от балета “Дон Кихот” и второ място за дебюта в характерни танци с 90 точки за новата хореография на С. Казарин “Румънски танц”.  Елена Ангелова е бронзова медалистка и е на трето място в характерни танци с “Мазурка”, както и на четвърто място във free стил с “Salut”. Красияна Гърдева е на трето място в стил модърн с “Relfection” и на четвърто място с “Caucasion passion” в характерни танци.

Никол Мицова се класира трета във free стил, деца и завоюва бронзов медал с хореографията “The young beauty”. Радина Бонева е златна медалистка в категория класически балет на палци, деца с вариация от балета Гаяне. Богдана Лещакова е първа и спечели злато в стил модърн, юноши с танца “The Revival”, като победи с авторската си хореография дългогодишен български и световен медалист. Кристин Сутрова е трета и има бронз в класически балет на палци, юноши с вариация от Пахита. Тя също има бронзов медал и трето място в характерни танци с хореографията “Кадрил”. Александра Пашова е четвърта в категория шоу със “City Jungle”. Дара Джанабетска също се представи отлично две сола в стиловете характерни танци и модърн, където е съответно седма и десета, в най-ожесточената конкуренция от 25 участника.

Девора Казарина, Леа Попдончева и Радина Бонева са на първо място и имат златни медали за изпълнението на “Украйнски танц”, а Богдана Лещакова, Ина Маринова и Кристин Сутрова имат бронз и трето място в същата категория за “Guahira”. И двата танца ще бъдат представени в Чехия на световните финали. Груповите танци на момичетата също бяха високо отличени. “The Disco Seventies”, с който дебютираха в джаз е на първо място. “Sunrise”, също дебют, но в шоу е на второ място. “Kavkaz – Joy of Life” в характерни танци също е на първо място. А “Люлка се люляше” в класически балет е на трето място.

„Нашите най-големи момичета се представиха както винаги на ниво. Гордеем се и виждаме тяхното развитие като артисти. По-малките стават все по-добри в изпълненията си, по-добре държат фигури, редички, правят точни кръгчета и запомнят всички детайли, върху които работим в залата.  По-големите добавят към отработената си техника повече от своята артистичност, повече душа и характер. Измислят и поставят сами хореографии и елементи и влагат още от себе си във всяко изпълнение. Радваме се да виждаме как момичетата ни растат и задобряват. Как се отдават и подхождат отговорно, професионално и с обич към нещо, което някога са започнали като хоби…”, посочват ръководителите на „Виргиния балет”.

Преди Световните финали в Прага, на момичетата от балета им предстои да поставят на сцена танцовия спектакъл „Тайната градина“. По него те работят с Фондация „Youth Foundation“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и партньори – Младежки Дом – Велико Търново и читалищата в Лясковец, Елена и Вършец.