Спорт

Поредните шампиони гостуваха в Клуб 7

Първата ръкавица на младежкия професионален бокс в Търново – Тинко Банабаков се срещна със почитатели на спорта в търновския клуб 7. Той и треньорът на старопрестолните шампиони Евгени Донев откровено и честно разказаха за трудностите по пътя към успеха, за надеждите, мечтите и поставените цели. Цялата концентрация на този успешен тандем сега е насочена към подготовката за предстоящата Олимпада. Донев и Банабаков взеха участие в тази среща, само часове преди да отпътуват за друга, но този път на ринга. В зала „Диана”-Ямбол, нашите боксьори ще се борят за призовете на републиканско първенство.

„Треньорът и близките ми са тези, които му дават вяра, когато сам няма такава в себе си”, не скри от никого Банабаков. Преди време Донев бе избран за наставник №1 на старата столица, а Тинко е четирикратен носител на общинската награда „Спортист на годината” в размер на 500 лв.

Сумата, разбира се не е достатъчна за издръжката на един спортист. Треньорът е този, който му помага, като търси спонсори, а и с лични средства. „Необходима е „заплата”, която да гарантира сигурността на трениращия, като на един нормален човек, за да може той да не мисли за работа и как ще се издържа, а да се концентрира в резултатите, към които се стреми”, обясни ръководителят на шампионите. И действително, у нас много млади спортисти „прегарят” поради постоянните липси – дали на финанси, дали на бази, дали на нечия воля. Когато става дума за силовите спортове – за тях единствена перспектива се оказва … охранителния бизнес.

Но Банабаков вижда бъдещето си в спорта. Категоричен е, че ще продължи да се занимава с олимпийския стил, стига и боксът да продължи да бъде олимпийски спорт. Изглежда готов да преследва целите си с постоянство и очевидно не възнамерява да се отказва, докато не стане най-добър в това, с което се захване.