Култура

Поредната хоротека на Нико с гост-лектор

Поредната хоротека с гост-лектор организира на 19 май във Велико Търново хореографът Николай Корчев. Специално за събитието в събота от 20.00 часа в ОУ „Димитър Благоев” пристига Антоанета Асенова, бивш преподавател на Ники в Националното училището по танцово изкуство.

Тя е дългогодишен педагог по народни танци. Сега – главен художествен ръководител на ансамбъл „Бобов дол”, при читалище „Миньор 2006” – град Бобов дол. Била е участник в над 600 концерта на професионална основа по сцените на България, Япония, Китай, Америка, Египет, Йордания, Италия, Полша и др.

„За мен е чест да съм сред поканените от Ники. Разбрах, че преди мен е канил колеги, носители на куп награди по фолклор. Линията, която дава като посока  е много хубава, защото търси образци и автентични хорца, които да са предостави на любителите на българския фолклор. В хоротеката основно ще запозная танцуващите с автентичния фолклор на Пирин, който има голяма душевност, различен като стил и докосва дълбоко танцуващи и зрители. Надявам се да оправдая доверието към това младо и талантливо момче”, сподели за Общинското радио Антоанета Асенова.

Тя радее за това децата първо да учат фолклор, независимо под каква форма – танц, приказки, песни, словесен фолклор, музикални инструменти. Смята, че определено се връща любовта към фолклора, защото дълбоко в  себе си българинът цени и съхранява традициите си. А с появата на клубовете по народни танци из цялата страна още повече е ясно, че има потребност от тях и че те продължават да развиват нашето фолклорно изкуство.

Какво ни сподели още Антоанета Асенова за това, как публиката по света приема нашия фолклор, чуйте в прикачения файл:

Кремена Крумова – Попова