Денят

Пореден измамник, събира пари за „лечение” в Търново

Нов измамник шета на територията на Велико Търново, разбра Общинското радио, след като на адреса на редакцията бе получен „зов за помощ” за 32-годишният Пламен Иванов, известен и като Пламен Желев. Мъжът е с криминално минало, потвърдиха от ОДМВР – Сливен, където е адресната му регистрация. Още преди 6 години в собствения му град се е разчуло, че с парите от дарителски кутии, които Пламен носил в търговски обекти, мошеникът се сдобил с крупен актив в банковата си сметка. Това сподели Първолета Манделска – PR на Областната дирекция в Сливен.  Десетки негови съграждани алармират за измамните схеми в различни форуми. Те разказват, за периода от 2011 до днес текущото му салдо доста е набъбнало и Иванов се сдобил с Ауди, произведено през 2005 г. Когато „кранчето спряло” той тръгнал на обиколка из страната. Във Велико Търново все още не е постъпвал сигнал или жалба срещу него, информираха от ОДМВР в старата столица.

В призивите,  разпространени в региона пише, че за да живее нормално Иванов има нужда от инсулинова помпа на цена 10 000 лв. и месечни консумативи от 1500 лв., които не се покриват от НЗОК. Това е абсолютна лъжа – коментира Магдалена Владимирова от РЗОК във Велико Търново. Тя обясни, че от 2016 здравната каса поема разходите за инсулинови помпи и консумативите за тях. Пламен е оставил телефон за връзка, който е перманентно изключен. Проверка на Общинското радио установи, че от посочения номер в социалните мрежи е регистриран фалшив профил с името Силвия Иванова, която се представя за служител на „Профон” – компанията, защитаваща авторските права на музикални изпълнители и творци. От там категорично отрекоха подобно лице да е било назначавано на работа и на свой ред заявиха, че ще подадат жалба до компетентните органи.

Мошеникът действал в различни градове от страната – Благоевград, Перник, Шумен. Навсякъде с измъчен вид проси пapи. Търновката Райна Недялкова сподели за Общинското радио, че от 30години е с инсулинозависим диабет – тип 1,  от какъвто действително страда самият Пламен.  Жената призова гражданите да не му се доверяват, защото той има инсулинова помпа. В старопрестолния град диабетикът е гастролирал в района на читалище „Искра”, по улиците  „Цанко Церковски” и „Христо Ботев”. „Едно 14-годишно момиче от нашия град – Никол се бори за живота си и бъдещето си…. Нека помогнем на нея! Аз вече го направих”, призова още Недялкова.

Тя обясни, че консумативите за скъпия модел помпи са били около 300лв. месечно, но вече се доплащат само 48лв. Други сензори са по 240лв., има такива и за по 120лв.  Консумативи по 1500 лв. месечно не е имало, няма и сега. „Инсулинов диабет няма! Има така нареченият „Инсулинозависим тип”, не се лъжете, хора!”, апелира възмутената дама.

Същият човек е посетил местна фирма, като е заявил, че Общината му е купила помпа на стойност 3000 лв. и е поискал само 300 лв. за консумативи. Около петима са диабетиците с инсулинови помпи във Търново, отделно има и няколко деца, сподели още Райна Недялкова.

Самият Иванов през 2012 г. е завел дело срещу „неправомерното” си изключване от СУ „Св. Климент Охридски”  в предаването „Съдебен спор”. Тогава той жали мотива, който според него е, че е психически нестабилен и опасен за останалите студенти. От учебния отдел на  СУ са категорични, че единствената причина за изключване е неизпълнение на учебните задължения. От там посочиха още, че и към момента във ВУЗ-а се обучават студенти с тежки състояния, има и такива с биполярно афективно разстройство. Не само, че учат, но получават и специална стипендия. Още през 2012 в интервю за една от местните телевизии Пламен Иванов/Желев сподели, че има четири висши. В тази връзка – от ръководството на СУ коментираха, че е възможно изобщо да не е „помирисвал” аудиториите на университета. Това ще стане ясно след административна проверка.