Политика

Помощта за хората с увреждания над 90% да се удвои, предлагат от КНСБ

 

Да бъде удвоена добавката за чужда помощ от 90 лева за хора с увреждания над 90%, предлагат от КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров прогнозира във Велико Търново, че в Закона за държавния бюджет трябва да се заложат допълнително до 100 млн. лева, за да се помогне на хората с увреждания. По негови думи 6000 от хората с 90 и над 90% увреждания са деца, 80 000 са над 18-годишни, а  17 000 души са в пенсионна възраст и те са предимно в провинцията.  Според експерти на КНСБ в тази категория лицата трябва да бъдат допълнително подпомогнати диференцирано по критерии, изработени и с национално представените организации на хората с увреждания.

Според ръководителя на Конфедерацията възнагражденията на заетите в държавния и частния сектор догодина трябва да нараснат с 15-20%. „Увеличението на учителските заплати е добро начало, но хората и от другите сфера също очакват ускорено увеличение на доходите”, каза Димитров и цитира статистически данни, според които българското население намалява годишно с 30-35 хиляди души заради демографията и икономическата миграция..

„Приетата оставка на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова не решава създалата се ситуация с хората с увреждания, която остава без изход. Министерството изгуби един специалист и трябва да намери друг, качествен“, коментира Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ и неговият заместник Чавдар Христов са на обиколка в областта, за да представят Третия кръг на кампанията „Бъди инфо”. Тя е посветена на информирането и консултирането като основно трудово право на работниците и служителите. Провежда се в рамките на проекта „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании” в партньорство с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара.