Денят Полиция

Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки в областта

В деня на откриването на новия ловен сезон за лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня полицейски инспектори по „Контрол на общоопасните средства“ и служители на група „Пътен контрол“ при съответните полицейски управления в областта, служители на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР – В. Търново и Регионалната дирекция по горите – В. Търново извършиха инструктаж и проверки на ловните дружинки в областта.
Специално внимание, както от ръководителите на дружинките, така и от полицейските служители, бе обърнато на мерките за биосигурност и дезинфекция за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Те призоваха за повече бдителност по време на ловния излет за установяване на умрели животни или такива с нетипично поведение.
Акцентирано бе и на стриктното спазване на правилата за безопасност и изискването за пренасянето на огнестрелно оръжие, да е в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.


Участници в днешният ловен излет бяха изпробвани и за употреба на алкохол.
От извършения анализ в сектор „КОС“ при ГД „Национална полиция“ най-честите причини за допуснати предишни инциденти са: стрелбата по шум или неясно видима цел, използване на сачми над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя и употреба на алкохол и упойващи средства.
Полицейските служители стриктно ще съблюдават за спазване на всички правила за безопасност по време на ловния сезон на територията на областта.