Полиция

Полицията отново предупреждава : пазете се от телефонни измамници!

Областната дирекция на МВР във Велико Търново за пореден пък излезе с предупреждение към гражданите да бъдат много внимателни, когато непознати потърсят съдействие по телефона от тях.

Схема за телефонни измами: „Съдействие на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници“.

Как го правят: На домашен или мобилен телефон получавате обаждане от скрит номер, като лицето, което Ви търси се представя за служител на полицията или следовател. Убеждава Ви, че ще бъдете жертва на телефонна измама и иска от Вас съдействие като предоставите определена сума и/или скъпоценности, които ще послужат за залавяне на извършителите. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, да не споделяте с никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата – обикновено пред обществена сграда, но е възможно да бъде изпратен и посредник до дома Ви и да поиска да предадете парите като ги хвърлите през терасата. Веднага след това ви се обажда “лекар” и  обяснява, че ваш близък е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Съобщава Ви, че Вашият роднина е със счупени крайници, предстои му спешна операция и трябва да плати за поставянето на пирон, избор на екип и т.н., като исканата сума варира от няколко стотин до няколко хиляди лева. Последва още едно обаждане от мнимия полицай или следовател за да се уверите, че Вие сте жертва на измамници. След като парите се изхвърлят през терасата, „полицейският служител или следовател“ Ви заявява, с оглед на Вашата безопасност да се приберете в жилището, защото може да има престрелка между престъпниците и органите на реда.
Как да реагирате:  В този случай криминалистите препоръчват да не предприемате никакви мерки по събиране на поисканата сума, а да направите всичко възможно да се свържете с Ваши близки или Районно управление на МВР и от тях да разберете какво се случва. Не се доверявайте на непознати лица и в никакъв случай не им давайте парите или скъпоценностите си.
Полицейските служители никога не действат по този начин !!!
Телефонните измамници за съжаление са изключително находчиви и изобретателни. Възможно е да използват и други начини, за да Ви измамят и да отмъкнат спестяванията Ви.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора! При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 112 или в най-близкото управление на МВР. Споделете за обаждането на съседи, приятели, на кмета или кметския наместник, ако живеете в малко населено място.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone