Коментари

Поклоннически път може да се създаде и у нас, смята Паскал Пиперков

 Има възможност за изграждане на поклоннически път и у нас, аналогичен на Камино, сподели великотърновецът Паскал Пиперков. Според него и съмишлениците му това може да е пътят, по който през 1469 година връщат мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

През последните години десетки поклонници преминават маршрута. Някои целия, други се включват в части от него. „ През миналата година трасирахме маршрута от Велико Търново до Никопол и от Враца до София, а това лято – от Никопол до Враца. Така вече сме готови с участък от цели 450 километра между Велико Търново и София”, разказа Пиперков.

Догодина се навършват 550 години от преместването на мощите на светеца от старата столица в Рилската обител и вече върви сериозна подготовка за отбелязване на събитието. Намеренията са група с общ състав от 20-30 души да изминат целия маршрут. Това може да стане пеша за повече от месец. „Интересът към Камино се увеличава и все повече българи заминават да извървят поклонническия път в Португалия, Франция, Испания. А защо да няма такъв и у нас?”, казва Паскал Пиперков. Според него основните трудности са трасирането на маршрута, местата за настаняване и достъпа до храмовете в селата – те трябва да са в добро състояние и постоянно отворени. Идеята среща все повече привърженици, но трябва още да се работи за популяризирането й, смята Паскал Пиперков