Култура

Поклонници отново с пешеходен поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски

Пореден пешеходен поклоннически поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски ще се проведе от 30 юни до 6 август. Както преди 553 години той ще премине от Велико Търново до Рилския манастир. Вечерта на 30 юни от 20.00 часа в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” в старата столица ще се проведе всеобщо бдение за благословия на поклонниците. 1 юли, петък от 9.00 часа ще започне с тържествена света литургия в църквата. В 12 часа ще тръгне процесия към хълма Трапезица, където два века са престояли мощите на свети Иван Рилски.  Там ще бъде прочетен част от акатиса на светеца. Ще бъдат посетени и църквите в Асенова махала.

На 2 юли „Светият път” продължава към патриаршеския манастир „Света Троица”, ще премине към хижа „Божур” до Горна Оряховица. Там участниците в похода ще се черкуват  в храм „Успение Богородично”. Пътят продължава към селата Първомайци, Поликраище, Ресен и други. Очаква се на 9 юли вечерта поклонниците да бъдат в Никопол.

„Програмата тази година се я направили така, че в неделните дни да се черкуваме в общински или областни центрове, за да бъде достъпно за тези, които работят да се присъединят към нас през уикендите. На 17 юли се очаква да сме в Луковит и околностите на село Карлуково, на 24 юли във Враца, на 31 юли в София. Походът ще завърши на 6 август с празнична света литургия в Рилския манастир”, обясни Паскал Пиперков, ръководител на похода „Светият път 2022”.

Пешеходният тур е дълъг близо 700 километра. По време на похода ще бъдат посетени 70 обекта – църкви, манастири.

Тази година Великотърновската света митрополия е основен организатор на събитието. То е подпомогнато от Фондация „Дякония и мисия” и туристическо дружество „Трапезица 1902”.

Мощите на покровителя на българския народ са били във Велико Търново от 1195 година до 1469 година. Затова старата столица е много важен етап от поклонническия поход.

Кремена Крумова – Попова