Култура

Поетът Петър Пацев в поредна благотворителна кампания за болно дете

За пореден път великотърновският поет Петър Пацев организира благотворителна кампания в помощ на болно дете, нуждаещо се от средства. Той я нарече „Моите книги, моята поезия за Емел“. Детенцето е на 7 години, диагностицирано през 2018 година с остра лимфобластна левкемия б-клетъчна, без засягане на централна нервна система. За добротворчеството си обяснява, че каквото може прави от сърце, защото му е тъжно за болните дечица.

Събрал е от продажбата на свои книги 150 лева, а парите е изпратил на  ХЕЛП КАРМА, фондацията, която събира пари за Емел – „Заедно да помогнем на Емел да се събуди“.

Случайно разбрах от интернет за детето. То е от Плевен. Прочетох за болката и мъката на майката и това предизвика желанието ми да помогна. Човешката болка е голяма в това трудно време на пандемия, но има и друга, човешка болка като нерадостите в живота – глад, недоимък, болни деца. Колкото мога се старая да помагам. Преди време на едно 17- годишно дете се опитах да помогна. Емел трябва да бъде изпратена в Турция. Трябват мисля 54 000 евро. Лекуват я във варненска болница. Не само аз, много българи помагат и участват в благотворителния базар в помощ на детето. С най-човешки пожелания детенцето да се оправи и майка му да е щастлива”, обяснява Пацев.

Допълва, че неговата кампания също продължава.

Всеки, който иска да си купи една, две или повече от моите книги с поезия, за да помогнем на Емел, да ми пише във Фейсбук”, казва великотърновският поет и благодари на всички, включили се неговата благотворителна кампания.

Той посвети и стих за момиченцето:

ПЕСЕН НА ВИОЛЕТКАТА
/ Посвещавам на Емел /

От семенце дребно
поникнах в нощта,
донесе ме вятърът,
поля ме дъжда.

Родих се случайно,
почти на шега,
затова съм самотна
и плаха сега.

Търся приятелство,
радост и ласка,
за да порасна
добра и прекрасна.

Търся доброто
във всеки и всичко,
и давам сърцето си
макар и мъничко,

за да има и други
красиви цветя,
нежност и обич
на тази земя.

Кремена Крумова – Попова