Култура

Певицата и писател Тоня Борисова: „Всяко сърце е жива пътечка към безсмъртната душа на България“

Много емоционална и вълнуваща бе вчера срещата с поетесата Тоня Борисова в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” във Велико Търново. Тя посрещна много гости и приятели. Да я поздрави дойде и зам.-кметът Нейко Генчев, който й подари букет и рекламни материали за Велико Търново. Впечатляващата й автобиография бе представена от дългогодишната й приятелка проф. д-р Иванка Дончева, преподавател от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Тоня Борисова благодари и каза, че много обича Велико Търново. В болярския град тя живее 15 години. Завършила е българска филология във ВТУ. Работила е дълги години като преподавател по Български език и литература в Първа гимназия и ССУ “Г. С. Раковски”. Вчера Тоня Борисова представи музикално-поетичния си спектакъл „Пътеки към душата на България“.

„Една от най-любимите ми книги „Царевград Търнов Всеславният” посветих на града. Превърнах я в спектакъл и много българи в Европа го видяха и чуха. И когато рецитирах стиховете на Велико Търново, дори тези, които не са от Търново бяха в този момент истински търновци, боляри. Това е моят път, следвам го и ако има в мене жива светлина, тя да бъде за България”, каза развълнувана поетесата.   Спектакълът „Пътеки към душата на България” е на 45 години. Представян е пред българска публика и в България, и в чужбина. „Това е един много голям проект, с които работихме с покойния ми съпруг Александър Борисов. Той включва фотоизложба, художествена изложба, спектакли и филми, които ние правихме в продължение на 25 години, подкрепяйки младите таланти във всички сфери на изкуството. Създадохме Фондация „Сълзица за вас” със съпруга ми. Ние я финансирахме сами, двама свободни артисти, без заплати, без щатове, само с огромното желание да помагаме и да докажем на трите си деца, че е най-важно преди всичко, да пазим добрата и човещината. Защото без тях няма родолюбие, почит към корените, няма себепознание, а когато един човек  не си създава въпроса кой е, какви са неговите корени, каква душевност носи, какво наследство носи от предците си, той не би могъл да бъде истински човек”, поясни специално за Общинско радио Велико Търново Тоня Борисова.

При нея се преплитат две важни нишки – по майчина линия тя е родственица на голямата певица Вълкана Стоянова, а по бащина на Захари Стоянов.

„И когато аз правя спектаклите, аз пея откъси от песни от различни етнографски области. Особено в чужбина, като отидеш при българите там и му е драго на човека, може да чуе два тона от песен от неговия край, но е доволен. Така се изпълнява оня заложен в заглавието много дълбок смисъл – Пътеки към душата на България. Всяко сърце е жива пътечка към безсмъртната душа на България. Това е смисълът на онова, което правя цял живот, да ратувам за съхраняването на родовата историческа памет, за опазването на нашия фолклор, за човещината и за изкуството, за България. С моя съпруг направихме 45 художествено-документални филма на тези теми в този проект „Пътеки към душата на България” по мой сценарий. Показвахме по фестивали коя е и какво е на нас България”, допълва още големият български творец.

В последните години тя пише книги и с нейния баща, достолепен мъж, подкарал 100-та си година. Това е Кръстьо Рибаров, родственик на Летописеца Захарий Стоянов и според сведение на Гинес – най-възрастният автор в света, издал първата си книга „Нашенски зевзеци“ на 98 години.

„Той разказва, аз пиша. Зад гърба си има още две от трилогията „Спомени за един изгубен свят”. Това е свят на силата на посланията, които носи себепознанието, кой си и защо си българин и какъв трябва да бъдеш, като истински българин, този свята не бива да изгубим. Много интересна наша обща любов са тези книги, защото е разказваме само с любов и изумителното е това, че баща ми разказва истински истории с истинските дати, истинските имена и толкова живо и увлекателно разказва, че все едно гледаш филм. Кинематографични са. Частен театър от Пловдив догодина да направи пиеса по първата книга на баща ми. Аз ще направя драматургията”, пояснява Тоня Борисова, за която душата на България е вечна, безсмъртна и от нас зависи това да остане така. „Защото ние сме тези, които правим нейния път от светлина в безкрая на времето и от нас зависи този път да е оня път, който да изберат нашите деца, внуци и правнуци”, заключава в красиво послание поетесата.

Творческата вечер с публика със спектакъла „Пътеки към душата на България” е по повод 70 годишния й юбилей и 55 години на сцена.

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, музика, сценарии за филми, прави преводи, редактира книги. Изпълнява акапелно народни песни. Реализирала е над 740 авторски поетично-музикални спектакъла по поетичните си книги, в които участват изтъкнати изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли и млади таланти. Има многобройни публикации в литературния и периодичен печат; в сборници, антологии и интернет. Стиховете й са превеждани на много европейски езици и фарси. Носителка е на национални и международни награди от поетични конкурси и филмови фестивали; награждавана е с медали и почетни звания. Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фолклорни фестивали. Развива широко мащабна дейност сред българските училища и общности в чужбина, като изнася авторски поетично-музикални спектакли и Уроци по Родолюбие в Сърбия, Унгария, Австрия, Италия, Бесарабия, Турция, Гърция…

В продължение на 10 години е Председател на Фондация „Сълзица за Вас“, учредена от семейството й в подкрепа на даровити деца. През 2010г. Фондацията преустановява дейност.
През 2012г. Тоня Борисова става онлайн победител в престижната Общобългарска класация на АРИЗ-7 -„Пазител на традициите”, а през 2017г. е удостоена от ООБ със званието „Достолепен Българин”. Включена е в електронната Енциклопедия ”Паметта на Българите”.

Автор е на 20 книги, между които „Приказка за Добротата“ (художник – седемгодишната Сълзица Борисова. Книгата има седем издания – 1996г. – 2016г. включително на английски, руски, чувашки и фарси. През 1999г. е одобрена от МОН като учебно помагало за детски градини и начални училища); две издания на „Жива Памет”,1997г. и 1998г.; „Царевград Търнов Всеславният”,2000г.; „Път от Светлина в Безкрая”,2016г. В съавторство с 99 годишния си баща Кръстьо Рибаров, издава „Нашенски зевзеци”,2021г. и трилогията „Спомени за един изгубен свят”,2022г. В тандем с акад. Николай Кондрашкин издава в Чувашия „Невидимые крилья”,2012г., „Приказка за Добротата“,2013г., „Слово”,2014г., „Ние от Рода Дуло”,2017г. Предстои издаването на поетичните книги-спектакли: „Пътеки към Душата на България” и „Тайнства”; хумористичния сборник разкази „Чешити”; автобиографичния роман „Ризи от коприва”, „Мостове на духовно съпричастие”- литературна критика, „Ходене на Добротата по мъките”- публицистични статии и др.

Кремена Крумова – Попова