Култура

Под надслов „Самоводене пее  и танцува” ще се проведе тазгодишният празник на великотърновското село

Под надслов „Самоводене пее  и танцува” ще се проведе тазгодишният празник на великотърновското село. Той се организира от  земеделска кооперация „Сила 95” и Граждански инициативен комитет  „Обединение за Самоводене”. Тази година сборът ще бъде на 7 май, събота от 13.00 часа. В него участие ще вземат местните танцови състави „Бисери“ към читалище „Извор-1873“ и „Бисерчета“ към Центъра за работа с деца и младежи, с ръководител Бисерка Станчева, и тригласен народен хор за обработен фолклор „Родна земя“, с ръководител Аспарух Костов. Гости ще са Клуб за хора и народни танци „Ресенски Япрак“, село Ресен – с ръководител Галина Бартолова, а от с. Първомайци – женска вокална група „Севдана“, с диригент Вяра Петрова и корепетитор Стефан Бучков, детски танцов състав „Майска китка“ с хореограф Михаил Станков, певците Александър Денев и Кристиан Менев, и Танцов клуб „Жарава“.

Популярната поп изпълнителка Стелияна Христова ще е специален гост за празника. Всички гости ще се изявят на сцената на площада пред читалището.

Официално с. Самоводене празнува на 5 май – Деня на св. Ирина, чието име носи църквата. Но тъй като се пада в делничен ден, за да празнуват повече хора, датата е изместена с два дни, казват организаторите.