Култура

Под знака на две годишнини ще е 2022 година за МДТ „К. Кисимов“

Под знака на две годишнини ще премине 2022 година за МДТ „К. Кисимов” във Велико Търново. Това са 70 години драматичен и 50 години музикален театър в старата столица. Основното честване ще бъде с концерт-спектакъл на 14 юли с режисьор Бойко Илиев и диригент Георги Патриков. Той ще бъде съпътстван с множество изложби на снимки, костюми и реквизит. Активно актьорите репетират пиесата „Не сме от тях” по разкази на Чудомир. Режисьор е Невена Митева. Премиерата ще бъде на 17 февруари.

През март ще бъде възстановен спектакълът „Хъшове” с режисьор Бойко Илиев. С него ще се отбележат 125 години от рождението на Константин Кисимов, чиито името носи театърът. Оркестър и хор ще се представят за празника на Велико Търново – 22 март.

Ще се постави и ново заглавие. Това е  „Амадеус” по Питър Шафър и по музика на Моцарт, с фрагменти от най-известните му произведения. Режисьор отново е Бойко Илиев, а диригент е Георги Патриков. Класическата оперета „Графиня Марица” също ще бъде възстановена. С двете пиеси актьорите ще се представят на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” на Царевец през летните месеци.

По повод двете годишнини през 2022 година ще излезе от печат последната, трета поред книга за великотърновския театър на актьора и летописец Иван Митев.

Кремена Крумова – Попова