Култура

Подреждат в ИЗ „Рафаел Михайлов“ експозиция със скъпи реликви от храм-паметника „Рождество Христово“ край Шипка

Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в край град Шипка, ще бъде открита на 7 март от 17 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново.

Изложбата се провежда с подкрепата на Община Велико Търново.

29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя, предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I на тържествата на 15 и 18 септември със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др.

Показани са две от най-скъпите реликви на храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали Шипка редом с българските опълченци. Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено «Рождество Христово», а от другата – посмъртна фотография на император Александър II. Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на Храма. Така например носителите на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Те са изработени от масивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са позлатени.