Любопитно Поминък

Подобрен, керамичният пчелен кошер носи слава за създателите си

Пет години откакто са създадени, керамичните пчелни кошери носят славата на изобретателите си у нас и в чужбина. Младите учени от Института по керамика в Дебелец за този период от време постоянно са изпробвали, експериментирали, допълвали и вече са направили над 20 вида пчелни къщи. В тях насекомите се чувстват добре, а самият керамичен кошер предпазват от опасните бактерии и заболявания, защото се създава стерилна среда.

„Вече сме изпратили кошери при пчелари в Родопите, най-доволните ни клиенти, в Странджа, край морето, в Пазарджик, Дряново, имаме в Дебелец.  За петте години работихме технически върху тях – изпробвахме сместа, олекотявахме ги. Тежат вече малко повече от дървените, над 20 килограма. И жени могат да се справят с тях. Имаме доста поръчки да изпълняваме. Все още нямаме кошер в чужбина. Но имаме поръчки и запитвания от Холандия и Турция от пчелари. Поръчват ни и биопчелари. Медът има по-добри качества, споделят. Кошерът в зависимост от вида струва между 70 и малко над 100 лева. Естественият природен материал влияе добре на пчелите и през зимата, защото е добър изолатор с пореста структура, и през лятото”, заяви специално за Общинското радио Гергана Мартинова, връзки с обществеността и част от екипа, създал керамичния пчелен кошер.

Той спомага и за по-доброто съхранение на меда. Материалът изолира пчелите от химикали или смъртоносни бактерии, както и от вредните влияния на климата като слънчевите изригвания и радио вълните, които керамиката не пропуска. Продуктът е патентован. Той бе създаден с цел предотвратяване масовия мор по най-важния опрашител в природата, причинен от химикали.

Идеята за него се ражда, след като изследователският екип преценява факта, че множество археологически открития потвърждават, че семена, съхранявани в керамични съдове, стоят запазени с векове.

Кремена Крумова – Попова