Денят

Повече посетители и игри на фестивала „Настолен град“

Поредно успешно трето издание на фестивал „Настолен град” проведоха от Фондация „Да играем” във Велико Търново през уикенда.

Цели семейства и редовни участници се включиха в него. Някои от тях играха с часове на забавните модули, предложени във форума. А пространството в МОЛ-а се оказа малко да побере всички желаещи да се включат в него. Група от 15 души от съседна Румъния също за първи път гостува на старата столица, а създатели на настолни игри представиха два прототипа.

200 седящи места имаше тази година на третото издание на фестивала, с 40 повече от миналата година.

“Имаше гости на събитието, които играха с нас от сутрин до вечер и двата дни, че и на фестивалното парти в събота вечер. Целта ни като организатори е да споделим с повече хора нашето хоби и сме щастливи, че “Настолен град” отново го постигна. Видяхме как малки и големи искрено се забавляват. Питаха ни многократно не може ли фестивалът да се случва по-често от веднъж в годината”, споделя горнооряховчанинът Ивайло Драганов, създател на фондация “Да играем”, която организира за трета поредна година “Настолен град”.

“Рано е за финална равносметка, но с над 700 гости със сигурност надминахме по посещаемост изданието през 2018 г. В следващите дни ще потърсим обратна връзка от гостите, партньорите и доброволците на събитието, за да оценим как се справихме и как през 2020 г. фестивалът ни да стане още по-добър”, допълва Ивайло.

Бяха проведени пет турнира и една викторина. Бяха раздадени 15 награди от томбола, в която се включиха 450 души. Във фестивала взеха участие както разпространители на игри, така и техни български създатели.

Състезателите в петте турнира по CATAN Big Game, Каркасон, Кингдомино, Атаката на катериците и Yu-Gi-Oh бяха около 100. Огромен интерес предизвика и фантастичния куиз на ShadowDance, които много бързо събраха максималните шест отбора и пред голяма публика провериха знанията им в няколко категории: фантастични книги, фантастични филми и сериали, настолни игри и видео игри.

         

“Благодарим на Mall Велико Търново, че за втора поредна година подкрепи нашето събитие и приюти стотици играещи на светло и топло в този мразовит февруарски уикенд. Благодарим и на Община Велико Търново за финансова подкрепа и включването в Културния календар за 2019 г.” добавят от “Да играем”.

Тази година форумът бе финансово подпомогнат и включен в културния календар от Община Велико Търново.

Датите за следващото, четвърто издание на “Настолен град” са 22-23 февруари 2020 г., потвърждават от „Да играем“.

снимка – Фейсбук – Да играем